Thursday, May 15, 2008

Helene Uri




Helene Uri er født 11.12.64 i Stockholm, men bor nå i Oslo. Hun har doktorgrad i lingvistikk, og har jobbet som forsker ved insttutt for lingvistiske far ved Univeritetet i Oslo, men er nå forfatter på heltid. Uri debuterte som forfatter i 1995 med den skjønnlitterære ungdomsromanen Anna på fredag, med undertittelen ”En ungdomsroman om språk og språkvitenskap". Siden den gang har hun utgitt faglitteraturer, barne- og ungdomsbøker og romaner. Uri fikk Kulturdepartementets fagbokpris for Den store faktraboka om språk i 1998. . I 2008 ble hun innvaIgt i Det Norske Akademi og hun er varamedlem av Språkrådests styre.


I 2001 kom Helene Uri med sin første skjønnlitterære bok for voksne: Dyp rød 315. Det er historien om den forfengelige og grenseløst selvoptatte Gina Beck . I 2002 kom Honningtunger. Romanen beskriver et kvinnefellesskap - fire kvinner som møtes regelmessig til noe de insisterer på å kalle syklubb, til tross for at det aldri blir sydd et sting. Den tredje romanen (2003) heter Engel av nylon, og det er en bok om moderskapet. Beate har lyst til å bli mor, men når Fie endelig blir født, er ikke ting slik Beate hadde tenkt det skulel bli.


Helene Uri har også skrevet flere bøker for barn og unge. Sommeren vi kledde oss nakne kom i 2005, som hun skrev sammen med en annen forfatter. Dette er en bok om blant annet forelskelse, sett fra både jentas og guttens perspektiv. Dråpen som fikk alt til å skje fra 2003 har Helene Uri skrevet med hjelp av sine to døtre, noe hun satte virkelig pris på.

No comments: